> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Luthersk advarsel fra pinsepastorLuthersk advarsel fra pinsepastor

Alle foto: Anders Artmark Aanensen

– Mye rart skjer i verden for tiden, og kanskje mest utrolig er det at en pinsevenn står på NLMs generalforsamling og forkynner om luthersk teologi, sier hovedpastor Magnus Persson i United i Malmø.

Det er en forventningsfull summing blant de flere hundre deltakerne på seminaret «Mellom substans og spenning». Ryktet om Magnus Persson, pinsepastoren som fronter både Rosenius og Luther så ofte han kan, hadde gått foran – ikke minst fordi han allerede deltok på storsamling torsdag kveld.

   

Bilsalg eller sykehus

Fredag ettermiddag begynner han med å ta tilhørerne i en detaljrik lignelse om en bilhall og et sykehus.

– Har dagens kirke blitt mer som en bilhall enn et sykehus? Har vi blitt selgere som prøver å lokke med tilbud folk ikke kan avslå? Eller våger vi å være leger som gir en nøktern diagnose og forteller om Kristus som løsningen, utfordrer Persson.

Pastoren vet hva han snakker om, og i et brutalt ærlig oppgjør med fortiden forteller han om prosessen menigheten hans, United i Malmø, har gått gjennom det siste tiåret.

– Vi startet opp med en ambisjon om å vinne mennesker for Kristus. Men i takt med at vi snakket om vekst i alle sammenhenger og strategimøter, ble veksten viktigere enn Kristus. Det første og viktigste spørsmålet ble hvordan vi kan vinne mennesker. Det er et viktig spørsmål for en menighet, men spørsmålet er om det er viktigst, sier han.

Persson forteller om hvordan de søkte attraktiv form og stil fra mange sammenhenger og prøvde å presse inn budskapet.

– Vi erfarte at det ikke går an å endre formatet uten at budskapet forandres. Det er veldig vanskelig å beholde budskapet i et format hvor et helt annet budskap forventes. Vi erfarer alle hvordan klærne våre gjør noe med oss, og slik er det også med et budskap, mener han.

   

 

Vekst som avgud

Sommeren 2008 fant Persson seg selv da han leste om hvordan Johannes døperen svarte sine disiplers bekymring om Jesu voksende popularitet.

– Det var som Jesus sa til meg at når dere blir større så blir jeg mindre. Vekst ble en avgud for meg som predikant fordi jeg søkte til veksten for å få den gleden som kun Gud kan gi, slår Persson fast.

Det ble begynnelsen på en sakte omveltning av menigheten som var blitt kjent for kjendiser og som en suksesshistorie. Ti år senere står menigheten igjen med en halvering av gudstjenestebesøket og ikke minst en oppdagelse av Luther og Rosenius.

– De fleste gjør endringer når de møter nedgang, mens vi begynte å endre ting da vi var på topp – i hvert fall tallmessig. Det er smertefullt å gjennomføre forandringer som utad ser ut til å kun føre til nedgang. Men tider av nedgang og motgang er gode tider, fordi da prøves vår overbevisning, mener Persson.

   

Reformasjon

Han understreker at vi skal arbeide for å trekke folk, og at moderne uttrykk ikke nødvendigvis er feil, men at det ikke må bli det viktigste. Derimot er det avgjørende at budskapet løfter opp Bibelens Kristus og gir et realistisk bilde av mennesket i møte med Gud.

– Hvem sier dere at Jesus er? Hvem er vi – hva sier vi om menneskets posisjon overfor Gud? Hva er Kristi kirke? I møte med deformasjon i våre fellesskap, så er ikke det første svaret innovasjon. Det første vi må gjøre er en reformasjon – vi må tilbake og gjenopprette det som er tapt i vår sammenheng. Deres framtid er ikke at dere skal bli mindre rosenianske eller lutherske – snarere tvert i mot, avslutter Persson.

   

Aslak Tveita, pastor i Fokus hverdagsmenighet.

  

– Viktig budskap

Etter en kraftig applaus møter Utsyn en av tilhørerne, Aslak Tveita, som er pastor i Fokus hverdagsmenighet i Klepp.

– Det var det beste og viktigste jeg har hørt på lang tid. Vi har altfor ofte en fornemmelse av at vi ikke er helt der vi skal være, og kjenner en fristelse til å kopiere og slik bli en dårlig kopi av andre. Mitt inntrykk er at vi i NLM i dag står i fare for å bli desillusjonert, og sette vår arv under en bøtte i stedet opp på et fjell. Perssons budskap kan sette mot i oss, sier Tveita.

Fellesskapet han leder har opplevd stor vekst, og pastoren kjenner igjen de fristelsene som Magnus Persson har fortalt om.

– Vi har hatt en vekst vi aldri hadde trodd skulle komme, og vekst korrumperer og påvirker. Det gjelder ikke bare meg, men alle de som er blitt med på menighetens reise. Det er lett å bli opptatt av veksten og ikke vekstens kjerne, sier Tveita.

   

– Nødvendig oppvekker

Selv om de fleste fellesskap i NLM ikke står i en situasjon lik den United i Malmø gjorde for ti år siden, tror Tveita at alle har noe å lære av Perssons vitnesbyrd.

– Reformasjonsbehovet er like stort for alle – uansett om det viktigste er blitt innovasjon eller museumsdrift. Om det er vekst eller andre ting som kan bli viktigst, er det alltid nødvendig å vende tilbake til kjernen. Det er veldig flott at Magnus Persson så ærlig forteller deres historie, og da bør vi andre bruke han som forbilde og snakke åpent og ærlig om det vi driver på med, sier Tveita.

– Er det nødvendig at en pinsevenn kommer til NLM og minner oss om den lutherske arven?

– Ja, absolutt. Jeg opplever at vi i flere sammenhenger gjemmer bort vår lutherske arv. Det fører også til at kunnskapen om luthersk teologi blir dårligere, mener pastoren.

 

Les mer om Magnus Perssons og United-menighets store Vendepunkt i Utsyn.


Generalforsamlingen (GF) er viktige for NLM! Det er vårt øverste organ der de viktige beslutningene fattes, og det er et stevne som mange opplever at gir inspirasjon og fornyelse av kallet. Årets GF bekrefter det. Jeg har sjelden fått så mange begeistrede tilbakemeldinger som etter GF-uken i begynnelsen av juli.

Mange har påstått at en klassisk bedehusforkynnelse har vært så fokusert på den andre trosartikkel – altså budskapet om frelse – at den første trosartikkels ord om Gud som skaper har blitt oversett. Konsekvensen er, sies det gjerne, at forkynnelsen bare understreker menneskets syndighet og tier om at vi er skapt i Guds bilde.

Nylig var jeg på en internasjonal kristen konferanse hvor en tysker etter noen få minutter spurte: «Men hva slags lutheraner er du? Her i Tyskland pleier de å være veldig liberale». Hva er da et godt svar?

Utsyn på Facebook

Sør-Amerika

I Sør-Amerika arbeider NLM i Peru og Bolivia. Selv om de fleste i disse landene kaller seg katolikker, er troslivet sterkt preget av folketro og fedredyrking. De færreste kjenner Jesus som frelser.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Jes 54:10a For fjellene kan vel vike, og haugene rokkes, men min miskunnhet skal ikke vike fra deg.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.