> Spot On / Andakter / Menn i Bibelen / RøverenRøveren

Du har kanskje lest eller hørt uttrykket YOLO mange ganger – «you only live once» - du lever bare en gang, så lev livet til det fulle! Litt slitt, men det klinger jo greit nok, egentlig. Men hva sier Bibelen egentlig om dette? Lever vi virkelig bare en gang, eller skjer det noe etter vi dør?

Vi leser Lukas 23:32-42:
Også to andre forbrytere ble ført bort for å bli henrettet sammen med ham. Og da de kom til det stedet som heter Hodeskallen, korsfestet de både ham og forbryterne der, den ene på høyre side av ham og den andre på venstre. Men Jesus sa: «Far, tilgi dem, for de vet ikke hva de gjør.» Så kastet de lodd om klærne hans og delte dem mellom seg. Folket sto og så på, men rådsherrene hånte ham. «Andre har han frelst», sa de, «la ham nå frelse seg selv dersom han er Guds Messias, den utvalgte!» Også soldatene hånte ham. De kom og rakte vineddik opp til ham og sa: «Er du jødenes konge, så frels deg selv!» For det var satt en innskrift over ham: «Dette er jødenes konge.»
 En av forbryterne som hang der, spottet ham også og sa: «Er ikke du Messias? Frels da deg selv og oss!» Men den andre irettesatte ham og sa: «Frykter du ikke Gud, enda du har samme dom over deg? For oss er dommen rettferdig, vi får bare igjen for det vi har gjort. Men han har ikke gjort noe galt.» Så sa han: «Jesus, husk på meg når du kommer i ditt rike!» Jesus svarte: «Sannelig, jeg sier deg: I dag skal du være med meg i paradis.»

På korsene henger tre menn. To av dem er røvere, og mellom dem henger Jesus. Vi vet veldig lite om røverne på Golgata. Antageligvis var de kriminelle som var rettferdig dømt, utfra den tids lover. Kanskje var de mordere. Det vi vet er at de henger der sammen med Jesus, verdens eneste rettferdige person. To kriminelle syndere som skal møte sin straff, og Guds sønn, som uten skyld tar all straffen på seg. Etter litt over tretti år på jorda, blir Jesus dømt til døden og hengt på korset på Golgata. Folkene roper; «Jødenes konge, hvorfor kan du ikke frelse deg selv?».
Hvis det Jesus fortalte om seg selv var sant, burde han enkelt kunne ha reddet både seg selv og de andre dødsdømte, ropte den ene røveren. Var alt det Jesus hadde sagt en eneste stor løgn? Guds sønn, du liksom, hvorfor reddet han ikke seg selv der han hang?
Men oppi alt spetakkelet hører vi en stemme. Den andre røveren som straks skal dø, vender seg til Jesus. «Jesus, husk på meg når du kommer i ditt rike!»

Du har sikkert hørt mange forskjellige meninger om hva som skjer etter livet på jorda tar slutt. Noen sier vi blir bare til jord, noen snakker om et «bedre sted», andre sier vi blir reinkarnert. Vi mennesker kan jo mene det vi vil, men Bibelen er veldig klar på at det er to utganger fra dette livet – en evighet sammen med Gud i Himmelen eller en evighet uten Gud. Vi vet at Gud er god, og alt godt er med ham. Dersom vi ikke er sammen med Gud og hans kjærlighet, er vi under hans dom. Og det er dårlige nyheter.
Hva skjer med de som ikke kommer til Himmelen, da, tenker du?

Dette er vanskelig å snakke om, men Jesus er klar på at den som nekter å tro på Gud, blir forlatt av Gud i døden. Og der Guds kjærlighet ikke er, finnes kun den evige håpløsheten.
Det er vondt å tenke på fortapelsen, men for oss som tror på Jesus, vet vi at vi skal få komme hjem til Ham når vårt liv her på jorda er over. Tenk så fantastisk, en evighet hos Gud! En ny himmel og en ny jord, der alt er godt. Ingen tårer, ingen sorg, ingen sykdom. Bare glede!

De to røverne vi leste om viser valget vi kan ta: Som røverne er også vi skyldige, og fortjener straff siden vi ikke greier å holde budene Gud har gitt oss. Den første røveren ville ikke innrømme at det han hadde gjort var galt, og valgte i stedet å håne Jesus. Den andre røveren, derimot, innså det viktigste i dagens tekst - «For oss er dommen rettferdig, vi får bare igjen for det vi har gjort. Men han har ikke gjort noe galt.»

Vi greier ikke leve etter Guds vilje bare av egen kraft, og siden Han ikke tåler synd, verken kan eller fortjener vi å være i Himmelen hos ham, med mindre det skjer et mirakel.
Det mirakelet skjedde på Golgata. Der tok Jesus straffen for alt det gale vi noen gang har gjort. På grunn av at Jesus døde på korset, kan vi gjøre som den siste røveren, innrømme at vi har gjort ting vi ikke burde, og la Jesus ta straffen vår for oss. Da tar Jesus synden vår på seg, og tar oss med hjem til Himmelen når vi en gang skal dø. Alt vi trenger å gjøre er å tro på Jesus.
I møte med Guds redning som er Jesus, kan vi le og spotte, slik mange på Golgata gjorde den dagen for to tusen år siden.
Eller vi kan gjøre som Røveren, som valgte å tro på Jesus og spurte om å få bli med Ham hjem til Paradis. Det fikk han, og det får vi også!

 

ANDAKTSDISPOSISJON

- To røvere henger på korset, ved siden av Jesus.
- Folkemengden og den ene røveren gjør narr av Jesus.
- Den andre røveren ber Jesus huske på ham i Paradis.
- Livet har to utganger; himmelen og fortapelsen
- På korset tok Jesus straffen for alt det gale vi har gjort. Derfor kan vi komme til himmelen. Alt vi trenger å gjøre er å tro på Jesus.

 

BIBELTEKST

Lukas 23.32-42

 

FOKUS

Livets to utganger; Frelse og fortapelse.

 

BØNN

Kjære Jesus. Takk for at du døde på korset og stod opp igjen. Du ser at jeg av og til gjør ting jeg ikke burde gjort. Takk for at du tok straffen min på korset. Takk for at jeg kan få tilhøre deg i all evighet. Takk for at alt jeg trenger å gjøre, er å tro på deg. Jesus, jeg ønsker å tro på deg. Hjelp meg å fortelle andre om deg slik at de også kan få komme til himmelen. I Jesu navn. Amen. 

 

ARBEIDSOPPGAVE

Bruk google til å finne ut mer om hvordan en korsfestelse foregikk i Romerriket. 

 

REFLEKSJONSSPØRSMÅL

1. Visste røverne hvem Jesus var?
2. Hvorfor tror du de to røverne reagerte forskjellig på Jesus?
3. Er det noen fellestrekk med oss og røverne på korset?
4. På vilken måte kan røveren som bad Jesus huske på ham, være et forbilde?
5. Hvem er det som kommer til himmelen?
6. Hvordan tror dere det er i himmelen?
7. Hva kan vi gjøre for at flere skal få komme til himmelen?

 

TIPS

Stå på gulvet, og hold armene rett ut, så lenge du klarer. Kjenner du hvor tungt det er?

Les en annen andakt om røveren og Guds store Redningsaksjon på iTro: http://itro.no/serie/den-store-redningsaksjonen/


SpotOn er en ressursbank for ledere i barnelag og på leir, utarbeidet av NLM Ung. Materiellet er laget spesielt med tanke på tweens - aldersgruppen fra 10 til 13 år.

  

  

 

Dagens bibelsitat

Sal 84:6 Salig er det mennesket som har sin styrke i deg, de som har sitt hjerte vendt til de jevne veier.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.