Filip

I Bibelen lærer vi ikke bare ordene som står der, vi lærer også om han som har satt 

ordene der; Gud.

Fortellingen vi har i dag er fra tiden like etter Jesus hadde dødd, stått opp fra de døde og dratt opp til himmelen igjen. Det vil si rundt år 33 etter Jesu fødsel. Vi skal lese fra Apostlenes Gjerninger. Det er boken som forteller om hvordan kristendommen spredte seg i tiden etter Jesus hadde vendt tilbake til himmelen. På denne tiden begynte jødene i Jerusalem å forfølge de som hadde fulgt Jesus og som trodde at han var Guds sønn. Det gjorde at flere at de kristne måtte flykte. 

 

En som het Filip måtte flykte til et område som het Samaria. Selv om han sikkert var skuffet og redd, fulgte Gud ham og gav ham oppgaver også der. I Samaria kom en engel til han og sa han skulle dra ut på en øde veistrekning. Filip dro ut og der møtte han en etiopisk hoffmann. Hoffmannen hadde vært i Jerusalem og kjente til Gud, men han kjente ham ikke ordentlig.

 

Apg 8:30-38

Filip sprang bort, og da han hørte at han leste fra profeten Jesaja, spurte han: «Forstår du det du leser?» «Hvordan skal jeg kunne forstå», sa han, «når ingen forklarer det for meg?» Så ba han Filip komme opp i vognen og sette seg ved siden av ham. Det stykket i Skriften han holdt på å lese, var dette: 
 

Lik en sau som føres bort for å slaktes, 
lik et lam som tier når det klippes, 
åpnet han ikke sin munn. 
Da han var fornedret, 
ble dommen over ham opphevet. 
Hvem kan fortelle om hans ætt? 
For hans liv er tatt bort fra jorden.

 

Hoffmannen sa da til Filip: «Si meg, hvem er det profeten taler om her? Er det om seg selv eller om en annen?» Da tok Filip til orde. Han begynte med dette skriftstedet og forkynte evangeliet om Jesus for ham. Mens de kjørte langs veien, kom de til et sted hvor det var vann, og hoffmannen sa: «Se, her er vann. Hva er til hinder for at jeg blir døpt?» Filip svarte: «Hvis du tror av hele ditt hjerte, kan det skje.» Da sa han: «Jeg tror at Jesus Kristus er Guds Sønn.»• Så lot han vognen stanse, og de steg ned i vannet, både Filip og hoffmannen, og Filip døpte ham.

 

Det som skjer i denne fortellingen er egentlig veldig enkelt. Filip hører at hoffmannen leser fra Det gamle testamentet og spør om han forstår. Men hoffmannen forstår ikke og Filip forklarer. Da kan også hoffmannen forstå. Han hadde jo skjønt litt allerede, han hadde tross alt reist til Jerusalem for å tilbe Gud. Men hoffmannen hadde ikke forstått hvem Jesus var; at det var Jesus det sto om i Det gamle testamentet og at Jesus var frelseren alle ventet på. Filip hadde kjent Jesus lenge, så han kunne fortelle hoffmannen alt dette. Da hoffmannen forstod at Jesus hadde dødd for ham og at det fantastiske tilbudet var også til ham, ville han bli en kristen og bli døpt så fort så mulig. 

 

Dette er misjon, helt enkelt: å gjøre slik at andre kan forstå Bibelen og tro på Jesus. Egentlig er ikke det Filip gjør annerledes enn det vi kan gjøre når vi for eksempel hjelper noen som trenger det. Kanskje det kan sammenlignes med å hjelpe noen til å forstå den vanskelige leksen som du selv har lest og skjønt. Det vi gjør er å fortelle noen andre det vi selv har fått oppdage.

 

Det er egentlig to gode forbilder for oss i dag i denne historien. Først og fremst er det Filip. Han er et godt eksempel på misjon. Han vet at han kan hjelpe en som ikke har hatt muligheten til å lære like mye om Gud som han. Den etiopiske hoffmannen kan også være et slags forbilde. Han er ærlig når Filip spør om han forstår, og svarer at han ikke skjønner alt. Samtidig viser hoffmannen tydelig at han gjerne vil lære. Han er ikke redd for å vise at han ikke har skjønt alt. Og det er noe vi kan lære av. Det vil alltid være noe vi ikke helt forstår når det gjelder alt med Gud, Jesus og Den Hellige Ånd. Og det er ikke så rart, for det mye som er vanskelig å forstå. 

 

Men i dag er vi heldigere enn den etiopiske hoffmannen. Vi har ikke bare Det gamle testamente, vi har fått en hel Bibel å lese i og høre taler om. Det er ikke annerledes med Bibelen enn hva det er når vi leser lekser, jo mer du leser jo mer lærer du. I Bibelen lærer vi ikke bare ordene som står der, vi lærer også om han som har satt ordene der; Gud. I tillegg har Gud lovet oss at Den Hellige Ånd skal forklare og hjelpe oss med Bibelen. Han leser sammen med oss når vi leser Bibelen og hjelper oss til å forstå hva dette sier om Jesus. En annen måte vi kan lære om Gud er å be til han. Da «snakker» vi med Gud, og han kan svare oss og vise hva han kan og vil.

 

 

ANDAKTSDISPOSISJON
- Filip blir sendt av Gud for å møte en etiopisk hoffmann som leser fra GT. 
- Han forklarer han at det står om Jesus som døde for alle mennesker. 
- Den etiopiske hoffmannen tror på Jesus og blir døpt. 
- Dette er det vi alle er kalt til, dele videre det vi har fått lære om Gud og Jesus. 

 

BIBELTEKST
Apostlenes gjerninger 8:30-38

 

ARBEIDSOPPGAVER

  1. Hvor kom hoffmannen som endte opp med å døpe seg fra?
  2. I hvilken bok i Bibelen kan vi lese denne historien?
  3. Hvilket dyr handlet det om i teksten fra Det gamle testamente som hoffmannen leste fra?
  4. Hvorfor var Filip havnet ute i Samaria? Og hvorfor var han ved den øde veistrekningen?

 

REFLEKSJONSSPØRSMÅL

  1. Hvor vanskelig tror du det var for Filip å forstå at han skulle dra ut på en øde veistrekning?
  2. Hadde du våget å stole så mye på Gud?
  3. Tror du Filip var flau/nervøs/redd når han gikk bort til vognen for å forklare hva hoffmannen leste?
  4. Våger du å dele det du har lært om Gud?

 

TIPS

Øv på å fortelle hverandre evangeliet. Hva med å snakke sammen i grupper? Stille hverandre spørsmål om tro? Ha en bitteliten presentasjon for hverandre om noe i Bibelen?

Du kan lese et par spennende andakter om Filip på iTro.no:
- http://www.nlm.no/itro/paafyll/bibelske-personer/vi-har-fun net-ham - http://nlm.no/itro/aktuelt/kommentar/filip-flytta

 

FOKUS
Hva er Bibelen?

 

BØNN

 


SpotOn er en ressursbank for ledere i barnelag og på leir, utarbeidet av NLM Ung. Materiellet er laget spesielt med tanke på tweens - aldersgruppen fra 10 til 13 år.

  

  

 

Dagens bibelsitat

Sal 84:6 Salig er det mennesket som har sin styrke i deg, de som har sitt hjerte vendt til de jevne veier.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.