Rut

Som Rut var, er vi også dyrebare i Guds øyne. 

Hvordan tror du det hadde vært å flytte til et helt annet land? Tenk på Rut, tenk hvor skummelt – eller kanskje rart – hun kan ha syns det var. Alt var helt nytt for henne. Hvordan tror dere hun ble tatt imot?

Dette er historien om ei ung og vakker kvinne som het Ru. Hun framstår som en klok, lydig og trofast kvinne. Rut kom fra et land som var fredelig og godt å bo i; Moabs land.Vi skal aller først bli kjent med en dame som het Noomi. No`omi kom fra byen Betlehem; en by som lå et godt stykke fra Moabs land. Noomi var gift og hadde to sønner sammen. Hun var var en flott dame med et stort og godt hjerte. 

 

På den tiden da Noomi og familen hennes bodde i Betlehem, ble det hungersnød og de måtte reise til ett nytt sted hvor det var mat å få tak i. De reiste til Moabs land, for der hadde de hørt at det var nok av mat. Mannen til Noomi døde, og hun ble enke med to sønner. Begge sønnene fant etterhvert hver sin kone, Rut og Orpa fra Moab, og giftet seg. Etter en stund døde også sønnene til No`omi, og Rut og Orpa ble også enker.

 

Noomi begynnte nå å bli en gammel dame, og hun bestemte seg for å reise tilbake til Betlehem, hjembyen sin. Rut nektet å forlate Noomi, og ble med på reisen. Rut kom som fremmed til byen Betlehem. Selv om Rut kom fra et annet land, ble hun respektert og tatt godt imot, folket i Betlehem viste godhet mot henne. Da de kom til Betlehem ville Rut hjelpe til med å skaffe mat, og hun gikk derfor ut på åkeren for å sanke korn som lå igjen etter innhøstingen. Der møtte hun Boas, en en klok og god mann som eide mye. Boas hadde hørt om Rut, og om hvor godt hun hadde tatt vare på No`omi. Han gav arbeiderne sine beskjed om å ta ekstra godt i mot henne og gi henne mat og drikke når hun trengte det. Han sa til og med at de måtte legge igjen litt ekstra korn til Rut på åkeren! 

 

Vi leser fra Rut 2:10f: Da kastet hun seg ned med ansiktet mot jorden og sa til ham: «Hvorfor ser du på meg med velvilje og tar imot meg, enda jeg er en fremmed?» Boas svarte henne: «Mer enn én gang har de fortalt meg om alt du har gjort for din svigermor etter at mannen din døde. Du forlot din far og din mor og ditt fedreland og dro til et folk du ikke kjente fra før.”

 

Noomi var svært glad i Rut, og ville at hun skal få seg en ny mann og en ny familie. Hun visste at Boas var en god mann. Listig som hun var, sa hun til Rut at hun skulle pynte seg og gå til åkeren om kvelden, slå opp teppet og legge seg ved føttene han. I denne sammenhengen betydde det egentlig at Noomi ba Rut om å fri til Boas! Boas våknet opp den natten og så at Rut lå ved føttenes hans. Etter dette tok det ikke lang tid før Boas giftet seg med Rut. Herren gav dem senere en sønn som de kalte Obed, og de levde livet sitt for Herren!

 

Hvordan tror du det hadde vært å flytte til et helt annet land? Tenk på Rut, tenk hvor skummelt – eller kanskje rart – hun kan ha syns det var. Alt var helt nytt for henne: Maten. Språket. Hun kjente ingen mennesker og kulturen var helt ny og sikkert annerledes. Rut var utrolig heldig, menneskene i Betlehem var hyggelige og imøtekommende mot henne. Hun fikk mange gode venner og ble også gift med en god mann. 

 

Det kommer både barn, ungdommer og voksne mennesker som flytter til Norge fra andre land. Det kan være fordi foreldrene har fått arbeid her. Kanskje de har familie her? Kanskje det ikkje var nok mat i landet de kom fra? Flyktet de fra krig? Eller kanskje de enkelt og greit bare ville flytte hit? Du kjenner kanskje noen i klassen din, på fotballtreningen, i vennegjengen, i speideren, i koret eller andre steder som er nye i Norge. De kjenner kanskje ikke så mange mennesker. Kanskje kan måten Betlehemsfolket tok imot Rut på være et forbilde for oss? Det betyr ikke at vi skal legge igjen mat på åkeren, men at vi kan vise omsorg og nestekjærlighet. Alle mennesker er like myke verdt, uansett hudfarge, nasjonalitet og kultur. Gud elsker alle like høyt og vil at vi skal ta imot hverandre og ta vare på hverandre!

 

 

ANDAKTSDISPOSISJON
- Rut følger sin svigermoren til et nytt land. 
- Her, i Betlehem, blir hun tatt godt i mot. 
- Rut møter Boas når hun samler inn mat fra åkeren hans. 
- De gifter seg og stifter familie. 
- Hvordan tar vi imot og behandler mennesker som har en annen bakgrunn enn vår? 

 

BIBELTEKST
Rut 2:10 f

 

ARBEIDSOPPGAVER

  1. Hvilket land kom Rut fra?
  2. Hvilke bøker ligger før og etter Ruts bok i Bibelen?
  3. Klarer du å finne ut hvem Rut ble oldemor til?

 

REFLEKSJONSSPØRSMÅL

  1. Hva slags kvinne var Rut? Kjenner du noen som er som Rut?
  2. Hvor viktig er det for deg at vennene dine er trofaste mot deg? 
  3. Hvordan tar du imot nye folk i klassen eller nabolaget?

 

TIPS

- Les enda en spennende andakt om Ester på iTro.no:http://www.nlm.no/itro/paafyll/bibelske-personer/ester

 

BØNN


SpotOn er en ressursbank for ledere i barnelag og på leir, utarbeidet av NLM Ung. Materiellet er laget spesielt med tanke på tweens - aldersgruppen fra 10 til 13 år.

  

  

 

Dagens bibelsitat

Sal 84:6 Salig er det mennesket som har sin styrke i deg, de som har sitt hjerte vendt til de jevne veier.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.