Mirjam

Mirjam, søstera til Moses. 

På samme måte som søsknene Moses, Aron og Mirjam hadde ulike oppgaver, har du, 

søsknene og vennene dine ulike oppgaver.

Har du hørt om Moses? Det var han som Gud snakket til gjennom en brennende busk, og som kranglet med Farao helt til hele Israelsfolket slapp fri fra slaveri og kunne forlate Egypt. Det skjedde mye etter at isralittene hadde reist fra Egypt også. I førti år vandret de rundt i ørkenen før de kom til hjemlandet sitt, og underveis hadde de mange store og små problemer. Folket syntes ofte det var vanskelig å tro på at Gud kunne ta vare på dem, Men Han gjorde det likevel.

 

Det kan ikke alltid ha vært lett å være Moses. Det er et stort ansvar å ta seg av så mange mennesker; et helt folk! Heldigvis hadde han med seg noen som kunne hjelpe. Broren Aron, hjalp Moses med å snakke med Farao og å lede folket. Søsteren Mirjam var også viktig for Moses. Moses var nemlig i livsfare når han var nyfødt. Israelittene hadde kommet til Egypt for mange år siden, og var etterhvert blitt et stort folk. Farao var redd at de kunne bli mange flere og mye sterkere enn egypterne, og bestemte at noe forferdelig skulle skje. Israelsfolket ble gjort til slaver, og Farao befalte at hvert guttebarn som ble født av en israelitt skulle kastes i elva og drepes. Hvordan klarte Moses å overleve dette? Vi kan lese om det i 2. Mosebok 2:1-10:

 

Det var en mann av Levis hus som giftet seg med en levitt-datter. Kvinnen ble med barn og fødte en sønn. Da hun så at det var en fin gutt, gjemte hun ham i tre måneder. Men da hun ikke kunne holde ham gjemt lenger, laget hun en kurv av papyrusrør til ham. Den tettet hun med bek og tjære. Så la hun gutten i kurven og satte den ut i sivet ved bredden av Nilen. Søsteren hans stilte seg et stykke unna for å se hva som ville skje med ham. Da kom faraos datter ned til elven for å bade, mens de unge jentene i følget hennes gikk fram og tilbake langs elvebredden. Hun fikk øye på kurven i sivet og sendte en av tjenestejentene sine for å hente den. Så åpnet hun den og fikk se gutten, et lite barn som lå og gråt. Hun syntes synd på ham og sa: «Dette er et av hebreernes guttebarn.» Da sa søsteren hans til faraos datter: «Skal jeg gå og hente en hebreerkvinne som kan amme gutten for deg?» «Ja, gå!» sa faraos datter. Så gikk den unge jenta og hentet moren til gutten. Faraos datter sa til henne: «Kan du ta denne gutten og amme ham for meg? Jeg skal gi deg lønn.» Og kvinnen tok gutten og ammet ham. Gutten vokste opp, og hun gikk til faraos datter med ham, og gutten ble en sønn for henne. Hun ga ham navnet Moses, «for jeg har dratt ham opp av vannet», sa hun.

 

Moses skulle egentlig blitt drept, men heldigvis hadde han en familie som gjorde alt de kunne for å redde ham. Mirjam var lur og modig. Tenk hvor skummelt det må ha vært da hun så at dattera til Farao, han som ville drepe guttebabyene, tok Moses opp av elva Det er ikke godt å vite hvordan hun kom på å foreslå å finne en «dagmamma» til den vesle gutten, men kjempelurt var det i alle fall. Moses fikk vokse opp sammen med Mirjam og resten av familien hans, han fikk bli glad i folket sitt og ble kjent med Gud. Dette forberedte Moses på den viktige jobben han skulle gjøre senere.

 

Vi hører mye oftere historier og andakter som handler om Moses enn om Mirjam. Hun blir ikke nevnt så ofte i Bibelen, men hun dukker blant annet opp igjen i 2.Mosebok 15:20-21. Etter å ha sluppet fri fra Egypt og begynt vandringen sin hjemover, måtte israelsfolket krysse en stor sjø. Gud delte sjøen i to slik at de kunne gå tørrskodd igjennom sjøen uten å bli skadd. Den historien har du kanskje hørt om eller sett på film? Da israelsfolket var trygt på andre siden av sjøen og så at fiendene ikke kunne nå dem, begynte alle å synge fordi de var så glade og takknemlige. Da var Mirjam en slags forsanger eller solist som ledet sangen. I Bibelen står det at Mirjam var en profet, det vi si at Gud hadde gitt henne noen spesielle evner som hun kunne bruke for hele folkets beste. Hun var modig, det viste hun allerede da hun var liten jente og turde å ta en sjanse for å hjelpe broren sin. Tenk hvor fint det må ha vært for Moses å ha en søster som var med på det store oppdraget hans! Hun hadde kjent ham hele livet, og var sikkert en av de som forstod han best. 

 

Alle som er kristne får ulike evner fra Gud. Noen skal være ledere, noen skal tale, noen er veldig smarte, noen er hjelpsomme og andre er flinke til å ta seg tid til å be. Andre igjen har evner som gjør at de blir kjente og at mange vet at de er flinke. Veldig mange gjør ting som ikke blir lagt merke til, litt slik som Mirjam. Det kan være litt slitsomt å ikke få så mye ros for det vi gjør. Da er det viktig å vite at Gud trenger alle! Gud vil at alle skal være med og hjelpe andre og fortelle om Ham, men vi må gjøre det på ulike måter. Mirjam gjorde det på sin måte, fordi hun var den hun var. Moses fikk andre oppgaver. Aron brukte også sine gaver for å hjelpe Moses med det han ikke fikset å gjøre helt alene. 

 

På samme måte som Moses, Aron og Mirjam hadde ulike oppgaver, har du, søsknene og vennene dine ulike oppgaver. Det er lett å bli misunnelig på det andre kan. Og av og til virker det som om noen kan ALT, mens du kan ingenting. Husk at det viktigste ikke er hva andre mener om deg, men hva Gud mener om deg. Han er først og fremst superglad i deg uansett hvem du er og hva du kan, og han har lyst til å bruke alle. Kanskje er det noen du skal begynne å be for? Kanskje du skal være et godt forbilde eller hjelp for søsknene dine? Kanskje du skal hjelpe til på søndagsskolen og lære andre om Bibelen? Kanskje du er veldig flink til å lage ting og kan bruke det til å gjøre andre glad? Kanskje du er flink til å se hva andre er flinke til og å gi komplimenter og oppmuntringer?

 

Gud har skapt oss og gjort oss til de vi er. Han vil at vi skal være oss selv og være glad for det vi er flinke til. Det kan vi være takknemlige for! 

 

 

ANDAKTSDISPOSISJON
- Ester var en vakker jødisk jente som ble dronning i Persia.
- Haman, kongens nestkommanderende, vil utrydde jødene. Ester klekker ut en plan sammen med onkelen sin, Mordekai, som redder jødene fra utryddelse. - --
- Ester risikerer sitt eget liv for å redde veldig mange mennesker. 
- Dette er en historie som lærer oss om å stå imot urett. 

 

BIBELTEKST
2. Mosebok 2:1-10

 

FOKUS

Livet som kristen. Ulike personer har ulike gaver, gitt av den hellige ånd.

 

ARBEIDSOPPGAVER

1) Hvem var Mirjam søsteren til?

2) Hvor lenge var Israelsfolket i ørkenen?

3) Hva betyr det at Mirjam var profet?

 

REFLEKSJONSSPØRSMÅL

1) Hva er du ekstra flink til?

2) Hvordan kan du bruke det til å hjelpe andre?

3) Hvordan kan du bruke det til å fortelle noen om Jesus?

 

TIPS

- Tegn siluetten rundt en voksen eller et barn og få barna til å skrive 
navnet sitt inni figuren. For eksempel kan et barn som liker å hjelpe med hendene, skrive navnet sitt på hendene. Et barn som er glad i å tenke, kan skrive navnet sitt i hodet, etc. 

Du trenger tusj og en rull med gråpapir.

 

- Les enda en spennende andakt om Mirjam på iTro.no:
http://www.nlm.no/itro/paafyll/bibelske-personer/mirjam

 

BØNN

Kjære Jesus, 
Takk for at du går sammen med oss og leder oss hver dag. Vi ber om å få være gode vitner for deg! Jesus, vi ber om at du fyller oss med takknemlighet for alt vi er velsignet med og lærer oss å dele av alt det vi har fått fra deg. Hjelp oss også til å se hvordan vi est kan bruke gavene og egenskapene våre til å tjene deg. I ditt navn ber vi om dette, amen. 


SpotOn er en ressursbank for ledere i barnelag og på leir, utarbeidet av NLM Ung. Materiellet er laget spesielt med tanke på tweens - aldersgruppen fra 10 til 13 år.

  

  

 

Dagens bibelsitat

Sal 84:6 Salig er det mennesket som har sin styrke i deg, de som har sitt hjerte vendt til de jevne veier.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.