Hagar

Gud ransaker oss, kjenner oss og elsker oss!

Selv om vi ikke kjenner Gud, selv om vi ikke merker at han er til stede i livene våre, selv om ingen andre ser oss - så ser Gud oss likevel!

Har du lest en krimbok noen gang? Eller sett krim på TV? I krim er det ofte slik at fortellingen starter med at noe skjer. Noen gjør en forbrytelse, og så går resten av fortellingen ut på at politiet eller noen andre skal løse saken og finne hva det var som egentlig skjedde. Bibelen er litt som en slik fortelling. Selv om han som blir drept (Jesus) ikke kommer inn i fortellingen før mye senere, er det helt i begynnelen av Bibelen at vi blir kjent med problemet som skal løses og de ulike deltakerne i historien. Først står det om skapelsen, det er stedet der historien skal finne sted og med viktige personer. Deretter leser vi om problemet, som er det at synden kom inn i verden slik at mennesker ikke kan være sammen med Gud. Resten av Bibelen handler om hva som skjer videre, hvordan folk reagerer på problemet, hva de ulike gjør for å løse det og hvordan det ordner seg til slutt. Det kommer ikke svar på alt man kan lure på, men det viktigeste blir oppklart. 

 

I dag leser vi en historie som står veldig tidlig i Bibelen, i det gamle testamentet. I denne historien lærer vi noe viktig om en av personene som er med i denne store saken som Bibelen handler om. Vi lærer noe om Gud og hvem han er. Det vi lærer her kan vi huske og ta med oss videre, så blir dette et av sporene som gjør at vi forstår den store løsningen og sammenhengen.

 

Den som skal lære oss noe om Gud i dag er ikke han selv, men enn fattig, ulykkelig tjenestekvinne som het Hagar. Hun arbeidet hos en mann som heter Abraham. Abraham og kona, Sara, kunne ikke få barn. De ønsket seg virkelig barn, og de fant ut at Abraham skulle forsøke å få barn med tjenestekvinnen Hagar i stedet for med kona. Hagar ble faktisk gravid, og hun fikk sønnen Ismael. Etterhvert ble Sara så sjalu på at mannen hennes skulle få barn med tjenestekvinnen deres, at hun jagde Hagar ut i ødemarken. Hagar drog av gårde, fortvilet og uten å vite hva hun skulle gjøre. Da snakket en engel til henne. 

 

1 Mos 16:7-13

Herrens engel fant henne ved en vannkilde i ørkenen, ved kilden på veien til Sjur. Han sa: «Hagar, Sarais slavekvinne, hvor kommer du fra, og hvor går du hen?» Hun svarte: «Jeg rømmer fra Sarai, husfruen min.» Og Herrens engel sa til henne: «Vend tilbake til husfruen din og la deg ydmyke under hennes hånd!» Herrens engel sa: «Stor vil jeg gjøre din ætt, så stor at den ikke kan telles.» Så sa Herrens engel til henne: 

«Se, du er med barn 
og skal føde en sønn. 
Du skal gi ham navnet Ismael, 
for Herren har hørt at du ble ydmyket. 
Han skal bli et villesel av et menneske. 
Hans hånd skal være vendt mot alle 
og alles hånd mot ham. 
Rett imot alle sine slektninger 
skal han slå seg ned.»

 
Da satte hun dette navnet på Herren som hadde talt til henne: «Du er en gud som ser meg.» For hun sa: «Har jeg her virkelig sett ham som ser meg?» 

 

Hva var det Hagar kalte Gud? Hun kalte ham «en Gud som ser meg»! Hagar var fattig, uviktig og pleide ikke å ha noe med Gud å gjøre. Hun hadde ingen rettigheter, hun ble bøllet med og hadde ingen som hjalp henne. Men Gud så henne. Gud fikk med seg hva hun opplevde, han gav henne råd og han kom med løfter for fremtiden. Hagar hadde ikke bedt om det, men han kom og tok seg av henne likevel.

 

Dette lærer oss noe viktig om hvordan det er å være menneske. Selv om vi ikke kjenner Gud, selv om vi ikke merker at han er til stede i livene våre, selv om ingen andre ser oss - så ser Gud oss likevel! Han har skapt oss - i kjærlighet. Han vet hvem vi er, hvor vi er og hva vi trenger. Han vet det om de som er kristne, og han vet det om de som ikke er kristne.

 

Kanskje har du en lærer, en leder eller noen andre voksne du kjenner som er slik? Kanskje kjenner du noen som ser alle, både de rolige og de urolige, de snille og de vrange, de som er flinke til alt og de som føler de ikke klarer noen ting? Kanskje kjenner du noen som bryr seg om hvordan du har det, hva du går og tenker på, som hjelper deg, som gir beskjed når du gjør noe du ikke burde, passer på deg og legger til rette for at du skal ha det bra? Jeg håper du kjenner noen som er slik. Vi trenger mennesker rundt oss som ser oss. Men uansett om du kjenner noen som er slik eller ikke, så er det ihvertfall en som ser deg. Han som så Hagar for 4000 år siden, han ser alle mennesker i dag. Gud er en Gud som ser. 

 

Hagar lærer oss altså noe som er viktig å ta med når vi skal lære mer om historien i Bibelen. En av de viktigste personene i fortellingen, Gud er en Gud som ser. Han ser det vi gjør som er vondt og det vi gjør som er godt, og han ønsker å ta vare på oss og å ha med oss å gjøre. Det gjelder alle. Absolutt alle.

 

 

ANDAKTSDISPOSISJON
- Bibelen sammenlignes med en krim-historie, der det meste blir oppklart til slutt, men ikke alt. 
- Vi lærer mer om hvem Gud er, og vi blir kjent med tjenestekvinnen Hagar.
- Hagar blir sendt ut i ødemarken av Sara, Abrahams kone. 
- Guds engel taler til henne, og hun gir Gud navnet ”en Gud som ser med”. 
- Kjenner du noen som er flinke til å se og ta vare på andre?
- Gud ønsker å ha noe å gjøre med alle.

 

BIBELTEKST
1. Mosebok 16:7-13

 

ARBEIDSOPPGAVER

  1. Hvem var Hagar og Sara?
  2. Tror dere at vi av og til kan kjenne oss igjen i Hagar sine følelser?
  3. Hvordan skjønte Hagar at Gud er en Gud som ser? 
  4. Hvilke kjente historier står før den om Hagar i 1.Mosebok? 
  5. Slå opp i Bibelen, finn og les hele salme 139. Hva sier denne salmen om Gud, og hva sier den om deg?

 

REFLEKSJONSSPØRSMÅL

  1. Hvordan tror du det var å være Hagar?
  2. Hva er løsningen påd et store problemet som hele Bibelen handler om?
  3. Kjenner du noen som er flinke til å se andre?
  4. Er det noen du kjenner selv som du kanskje kunne blitt flinkere til å se og ta vare på? 

 

TIPS

- Syng eller spill av sangen ”Sannheten om meg”Vimeo: 

- En annen sang til inspirasjon kan være barnesangen ”Jesus elsker meg jeg vet”.

- Les enda en spennende andakt om Gud som ser på iTro.no:http://www.nlm.no/itro/paafyll/andakt/gud-ser

 

FOKUS
Hvem er Gud? En Gud som ser oss.

 

BØNN

Kjære Jesus, Takk for at du ser oss der vi er i livet vårt. Hjelp oss til å se andre mennesker med dine øyne og bry oss om dem på samme måte som du gjør.Vi takker deg for at du har skapt oss akkurat slik vi er, som dine mesterverk! Hjelp oss til å være takknemlige for dette. Hjelp oss til å følge deg og ditt ord i hverdagen. Amen.


SpotOn er en ressursbank for ledere i barnelag og på leir, utarbeidet av NLM Ung. Materiellet er laget spesielt med tanke på tweens - aldersgruppen fra 10 til 13 år.

  

  

 

Dagens bibelsitat

Sal 84:6 Salig er det mennesket som har sin styrke i deg, de som har sitt hjerte vendt til de jevne veier.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.