Ester

Ester var en fantastisk kvinne som gjorde det nødvendige når noen ville gjøre noe ondt mot andre. Ester var helt sikkert livredd, men hun satte sitt eget liv på spill for å redde titusenvis av andre. 

 

Midt i Det gamle testamentet i Bibelen finner vi Esters bok. Boken forteller oss om en foreldreløs jente som ble dronning i Persia i ca. år 470 f.Kr. Da Ester levde var Persia en skikkelig stormakt. På en måte slik USA er i dag. Det persiske riket var enormt!

 

Hundre år før Ester ble født, angrep perserne Israel. Perserne vant, og gjorde noe som var vanlig på den tiden; de tok med seg noen fra folket man overvant tilbake til sitt eget land. Dette kunne være folk fra de fineste slektene, prinser og vitenskapsmenn og personer med status. Ester var jøde av israelsfolket, og stammet fra folket som ble bortført. Da Ester ble født hadde jødene fått lov til å reise tilbake til Israel, men sammen med mange andre jøder ble hun igjen i den persiske hovedstaden Susa. Esters bok handler om dette folket, jødene som ble igjen i Persia, langt borte fra sitt eget land. 

 

I historien om Ester blir vi kjent med ulike personer med forskjellige hensikter. Ester var en nydelig jødisk jente som hadde mistet begge foreldrene sine og bodde hos onkelen sin Mordekai. Esters bok begynner med historien om en vanvittig fest som kongen i Persia, Xerxes, holdt i hovedstaden. Festen varte i et halvt år, og en gang under denne festen ba kongen dronningen komme på festen slik at han kunne vise alle gjestene hvor pen hun var. Dronningen nektet, og kongen ble så sint at han skilte seg fra dronningen og stelte i stand en slags «missekonkurranse» for å finne en ny kone. Ester vant og ble den nye dronningen i Persia.

 

Kort tid etter at Ester hadde blitt dronning, bestemte kong Xerxes sin nestkommanderende, Haman, seg for at alle jødene som bodde i hele det persiske riket skulle drepes:

Da sa Haman til kong Xerxes: «Det finnes et folk som bor spredt og for seg selv blant de andre folkene i alle provinsene i riket ditt. Lovene deres er forskjellige fra lovene til alle andre folk, og de holder ikke kongens lover. Det er ikke en konge verdig å la dem være i fred. Dersom kongen finner det for godt, så la det kunngjøres skriftlig at man skal gjøre ende på dem. Ti tusen talenter sølv skal jeg da kunne veie opp og gi til tjenestemennene dine, så de kan legge det i kongens skattkammer.» Kongen tok signetringen sin av hånden og ga den til Haman, sønn av Hammedata, agagitten, jødenes motstander. Og kongen sa til Haman: «Sølvet skal være ditt, og med folket kan du gjøre som du finner for godt. Esters bok 3:8-11

 

Kongen visste ikke at Ester var jøde, og Ester var derfor trygg. Tenk så redd hun må ha vært for å bli oppdaget og for å bli drept! Men hva med resten av folket hennes? 

 

Mordekai ba dem si til Ester: «Tro bare ikke at du som den eneste av jødene skal berge livet fordi du er i kongens slot. For om du tier i denne tiden, vil hjelp og redning komme til jødene fra et annet sted, mens du og ditt farshus vil gå til grunne. Og hvem vet om det ikke er for en tid som denne at du har fått dronningrang?» Esters bok 4:13-14

 

Mordekai sa til Ester at hun måtte snakke med kongen og få avverget Hamans plan, ellers vil slekten hennes dø ut. Ester forstod dette, og sammen med Mordekai la hun en plan. For å stoppe Haman måtte Ester snakke med kongen. Det var ikke enkelt. Det var nemlig ingen som fikk lov til å snakke med kongen uten at de var blitt invitert. Gjorde de det, kunne de risikere å bli drept. Det gjaldt også kongens kone, Ester, og hun måtte velge mellom å være trygg selv eller å prøve å redde folket sitt! Ester viste mot og gikk inn til kongen. Hun satte livet sitt i fare, men heldigvis hørte kongen på henne og jødene ble reddet fra utryddelse. 

 

Historien om Ester lærer oss at vi må stå imot det som er urett. Kjenner du noen som våger å gjøre noe for mennesker som blir urettferdig behandlet? Det kan å si ifra til en lærer når noen blir mobbet på skolen. Det kan være å vise vennlighet til noen som ikke har noen venner. Det kan være å gi et smil til noen som har det vanskelig. Det er ikke alltid så mye som skal til for å gjøre dagen til noen rundt deg litt bedre. Kanskje er du en som våger å vise mot når noe er urett? Av og til krever det mye. Det er kanskje skummelt! Men Gud vil at vi skal gjøre godt mot andre selv om det er slitsomt, skremmende eller vanskelig.

 

Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, det skal også dere gjøre mot dem. For dette er loven og profetene, står det i Matteus 7:12

  

Ester var utrolig modig! Hun stod for sin tro, selvom det kunne koste. Jeg blir inspirert av henne. Tenk om jeg kunne være en som våger å gjøre noe når jeg ser at andre har det vondt.

  

 

ANDAKTSDISPOSISJON
- Ester var en vakker jødisk jente som ble dronning i Persia. 

- Haman, kongens nestkommanderende, vil utrydde jødene. 

- Ester klekker ut en plan sammen med onkelen sin, Mordekai, som redder   
   jødene fra utryddelse. 

- Ester risikerer sitt eget liv for å redde veldig mange mennesker. 
- Dette er en historie som lærer oss om å stå imot urett. 

 

BIBELTEKST
Esters bok 3:8-11 og 4:13f

 

ARBEIDSOPPGAVER

- Hvilket land kom Ester fra?

- Hvem var det som hjalp Ester slik at hun turde å ta den store risikoen?

- Dersom du har god tid: Les hele Esters bok og få med deg 
hele den spennende fortellingen.

 

REFLEKSJONSSPØRSMÅL

- Har du opplevd at noen har forsvart deg?

- Har du forsvart noen andre?

- Hvordan føles det å hjelpe noen andre?

- Hvorfor tror du at Gud ønsker at vi skal være gode mot hverandre?

- Har du opplevd at det noen ganger kan være vanskelig å gjøre det som er rett?

- Hva kan du gjøre for å hjelpe noen som blir urettferdig behandlet?

- Ester hjalp folket sitt. De var i fare på grunn av at de var jøder. Alle kristne er på en måte søsken; ett folk. I dag er det mange som sitter i fengsel på grunn av at de er kristne. Hva kan vi gjøre for å hjelpe dem? 

 

TIPS

Snakk om hvordan dere kan forsvare noen som trenger det - og gjennomfør det! Det kan gjelde noe stort globalt eller noe konkret personlig. 

Be for de som er svake.

Stefanusalliansen har mye informasjon om forfølgelse og forfulgte 
kristne. Les mer på http://www.stefanus.no 

Les enda en spennende andakt om Ester på iTro.no:
http://www.nlm.no/itro/paafyll/bibelske-personer/ester

 

FOKUS
Livet som kristen.

 

BØNN

Kjære Jesus, 
Takk for at vi kan få lov til å tro på deg. Takk for at vi lærer i Bibelen at vi skal elske vår neste som oss selv, og at de vi vil at andre skal gjøre mot oss, skal vi gjør mot dem. Hjelp oss å gjøre nettopp det! Ta vare på alle menneskene som blir 

forfulgt fordi de tror på deg. Lær oss å være gode mot 

hverandre. Amen.


SpotOn er en ressursbank for ledere i barnelag og på leir, utarbeidet av NLM Ung. Materiellet er laget spesielt med tanke på tweens - aldersgruppen fra 10 til 13 år.

  

  

 

Dagens bibelsitat

Sal 84:6 Salig er det mennesket som har sin styrke i deg, de som har sitt hjerte vendt til de jevne veier.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.