> Spot On / Andakter / Jeg tror / TvilTvil

Noen ganger er det vanskelig å tro. Kan jeg være kristen likevel?

 

Åpningsaktivitet:

Del ut en presang til hver deltaker. Presangen inneholder en fyrstikkeske med ett sennepsfrø inni.

(Sennepsfrø selges blant annet på vellassosierte dagligvarebutikker og helsekostforretninger.)

Si at denne presangen inneholder et av de største miraklene i kristendommen.

 

Innledning:

Husker dere hva vi snakket om sist gang? Tro. Hva betyr det å tro? Se på bildene dere tok sist gang.

I dag skal vi snakke om det å tvile. Hva er tvil for noe? (La barna komme med innspill.)

Noen ganger er det vanskelig å tro. Og det skal vi snakke litt om i dag. 

  

Bibelfortelling:

En dag kom det en mann til disiplene med sønnen sin. Han var besatt av en ond ånd, som gav ham sterke plager. Men disiplene klarte ikke drive ånden ut. Da Jesus kom gående, kom mannen stormende til Jesus med sønnen sin.  

 

Markus 9.21-24:

Jesus spurte faren: «Hvor lenge har han hatt det slik?» «Fra han var liten gutt», svarte han.«Mange ganger har ånden kastet ham både i ild og i vann for å ta livet av ham. Men om det er mulig for deg å gjøre noe, så ha medfølelse med oss og hjelp oss!» «Om det er mulig for meg?» svarte Jesus. «Alt er mulig for den som tror.» Straks ropte guttens far: «Jeg tror, hjelp meg i min vantro!»

Matteus 17.19-21:

Da disiplene ble alene med Jesus, spurte de ham: «Hvorfor kunne ikke vi drive den ut?» «Fordi dere har så lite tro», svarte han. «Sannelig, jeg sier dere: Om dere har tro som et sennepsfrø, kan dere si til dette fjellet: ‘Flytt deg herfra og dit!’ – og det skal flytte seg, og ingenting skal være umulig for dere. Men dette slaget drives bare ut ved bønn og faste.»

 

Plenumsamtale:

Hva tror dere Jesus mente med "Alt er mulig for den som tror?"

Hva tyder på at denne mannen trodde på Jesus?

Han kom til Jesus for hjelp. Det betyr at han trodde at Jesus kunne hjelpe. Hvis han ikke virkelig trodde at Jesus kunne hjelpe, ville han ikke kasta bort tiden på å løpe gatelangs etter en fremmed mann.

Hva tror dere han mente med «Jeg tror, hjelp min vantro»?

Selv om han trodde, så tvilte han samtidig. Selv om at mannen inni seg kjente at Jesus er den enste redningen, så var det samtidig en stemme som sa: «æh, Jesus, hva kan vell han gjøre?»

 

Denne tro – og – tvil – på samme – tid- greia, tror jeg er veldig vanlig. Kanskje mye vanligere enn det vi snakker om. Selv blant disiplene, den dagen Jesus samlet dem for å gi dem misjonsbefalingen før han dro opp til himmelen, så var det noen som tvilte. Det står i Bibelen. Og jeg er så glad for at Bibelen sier noe om dette! Tro og tvil kommer ofte sammen. Og det er greit. Til og med disiplene tvilte. Spørsmålet er hva du velger å sette din lit til.

 

Så, hvor mye tro sier Jesus at disiplene må ha?

Så mye som et sennepsfrø. Er det mye? Hvor stort er sennepsfrøet? Se oppi boksene deres. Er det særlig stort og imponerende? Ser det særlig sterkt og solid ut? På Jesu tid var sennepsfrøet bilde på det minst tenkelige man kan forestille seg. I starten, sa jeg at disse boksene inneholder det største mirakelet i kristendommen. Og det miraklet er at selv de gangene troen vår er knøttliten og svak og full av tvil, så er det nok til at vi tilhører Jesus. 

Disse boksene vil jeg at dere skal ta med dere hjem, og ta vare på, som en påminnelse om at selv om du bare har en knøttliten tro som et sennepsfrø, så er det nok. Så er det en tro som holder. For det har Jesus sagt.

 

Minneord:

Jeg tror – hjelp min vantro. Markus 9.24.

 

Gruppesamtale:

Hvordan føles det å tvile?

Er det noe spesielt du vanligvis tviler på?

Er det noen situasjoner som kan gjøre at det er vanskeligere å tro enn ellers?

Hva kan vi gjøre når vi føler at tvilen tar overhånd?

 

Formingside:

La tweensa dekorere fyrstikkeskene. De kan for eksempel lime på pene bilder (print ut fra nettet på forhånd, eller kjøp ferdige bildeark på Panduro). Eller lime på farget papir, og en papirstrimle med minneordet (skriv ut på forhånd). Eller lime på hvitt ark, og male med akrylmaling.

Se ideer her:

http://fossestua.blogspot.no/2010/09/jeg-har-fatt-dilla.html

http://thecraftedlife.com/custom-matchboxes/


SpotOn er en ressursbank for ledere i barnelag og på leir, utarbeidet av NLM Ung. Materiellet er laget spesielt med tanke på tweens - aldersgruppen fra 10 til 13 år.

  

  

 

Dagens bibelsitat

2Mos 20:3 Du skal ikke ha andre guder enn meg.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.