> Spot On / Andakter / Jeg tror / Synd og frelseSynd og frelse

Hva er synd? Og hvorfor døde Jesus på korset?

Forberedelser:

Avtal med en hjelpeleder eller en av de eldste deltakerne, at de skal grise til hendene sine med jord, sjokolade, eller noe annet som lett går bort med vann, før andakten. Gjør klar en bolle med såpevann og et håndkle. 

Andakt

Sist uke snakket vi om at Gud har gitt oss noen gode regler å leve etter. Gud har gitt oss disse levereglene fordi han vet at det er det beste for oss. Men det som er rart, er at det er noe inni oss mennesker, som gjør at vi ikke klarer å gjøre sånn som Gud vil. Og det kaller vi synd. Synd kom inn i verden ved syndefallet, da Adam og Eva spiste av frukten som de ikke hadde lov til å spise. Og helt siden den gang, har alle mennesker et opprør og en egoisme inni seg, som gjør at vi ikke klarer å elske Gud og våre medmennesker slik vi burde. 

Synd er alt det vi tenker og sier og gjør som er i mot Guds vilje, og alt det som vi ikke gjør og sier selv om Gud vil at vi skal gjøre det. 

Og vi er alle syndere. Bibelen sier at "Det finnes ikke en som er rettferdig, ikke en eneste" (Rom3.10). "For alle har syndet og mangler Guds herlighet (Rom 3.23). 

Vi klarer rett og slett ikke å leve etter Guds vilje. Og det fører til trøbbel. 

For det første fører det til masse trøbbel for oss selv og menneskene rundt oss. Vi roter det til. Vi sårer de vi er glade i. Vi sårer oss selv. Folk blir sinte og lei seg. 

Men enda viktigere, er at synd skaper en avgrunn mellom oss og Gud. Ingen som har syndet fortjener å være sammen med Gud.  Det er ganske forferdelig, ikke sant? Så hva skal vi gjøre?

Jo, vi må stole på Jesus. For når Jesus døde på korset, så tok han straffen for alle syndene vi noen gang har gjort og noen gang kommer til å gjøre, en gang for alle. 

Det er omtrent som om syndene våre er skitne flekker, sånn som flekkene Johannes (sett inn navn på hjelpeleder) har på hendene sine akkurat nå. (Johannes viser frem hendene sine, fulle av jord, sjokoladegriseri, eller lignende. Johannes vasker hendene mens du forklarer videre.) Og så, fordi Jesus døde på korset for våre synder, så ble alt vasket bort, omtrent som når vi vasker hendene våre med vann. (Johannes tørker hendene, og viser frem sine nyvaskede rene hender til de andre.) Syndene våre, eller flekkene våre, er tatt bort. Og Gud kan ikke se dem mer. I stedet ser Gud oss akkurat like syndfri og ren som Jesus. (Joh 1.7c)

I Bibelen står det: "Sier vi at vi ikke har synd, da bedrar vi oss selv, og sannheten er ikke i oss. Men d ersom vi bekjenner våre synder, er han trofast og rettferdig, så han tilgir oss syndene og renser oss for all urett." (1.Joh 1.8f)

Derfor kan alle som tror på Jesus være Guds barn, selv om vi ikke alltid klarer å leve etter hans gode vilje for livet vårt. 

Og så tror jeg det er sånn, at dess mer tid vi bruker sammen med Jesus, dess mer lik vil vi bli på ham. Slik at dess mer tid vi bruker sammen med Jesus, dess mer vil vi forstå hva som er Guds vilje i forskjellige situasjoner. Og dess mer tid vi bruker sammen med Jesus, dess mer vil vi ønske å leve slik Jesus gjorde. (Rom 12.2) Selv om vi ikke alltid klarer det. 

 

Det er fint å be en bønn som inkluderer en enkel syndsbekjennelse etter denne andakten. Avslutt gjerne bønnen med 1.Joh.1.9 som en bekreftelse på at Gud tilgir våre synder. 

 

Minneord: 

Dersom vi bekjenner våre synder, er han trofast og rettferdig, så han tilgir oss syndene og renser oss for all urett." (1.Joh 1.9)

 

Gruppesamtale:

1. Hvorfor er det så vanskelig å gjøre, tenke og si det som er etter Guds vilje?

2. Hva er konsekvensene av synd i verden?

3. Hvorfor er det så viktig at Jesus døde på korset for oss?

4. Hva tenker dere om at vi kan få tilgivelse for alt vi gjør galt?

5. Tror dere det er noe som er så alvorlig at vi ikke kan få tilgivelse for det?


SpotOn er en ressursbank for ledere i barnelag og på leir, utarbeidet av NLM Ung. Materiellet er laget spesielt med tanke på tweens - aldersgruppen fra 10 til 13 år.

  

  

 

Dagens bibelsitat

Sal 84:6 Salig er det mennesket som har sin styrke i deg, de som har sitt hjerte vendt til de jevne veier.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.