> NLM / Norge / Region nord / Nyheter / En nederlender blant mongoler og...En nederlender blant mongoler og nordmenn

Jacob Voorwinden. Foto: Bjørn Olav Sørhus.

Som første nederlandske ettåring for NLM er jeg nå på plass i Mongolia, utsendt fra region nord. De grønne fjell og blå fjorder i Norge har blitt byttet ut med brune stepper i Mongolia. Mitt nye hjem for et år.

Mongolia ... Hvorfor der, og hva gjør du der? Spørsmål som jeg ofte fikk, fra familie, venner og en del andre folk. Det er ikke alltid lett å forklare hvorfor jeg som nederlender underviser norske barn i Mongolia, og det uten å ha studert noe som helst som ville ha tatt meg i lærerretningen. Ikke alle forstår det når jeg er ferdig med å forklare, men sånn er det bare.

 

I august begynte jeg som ettåring i Mongolia, og oppgaven min er å hjelpe til i undervisningen av de norske misjonærsbarna. Jeg begynte oppholdet mitt i Mongolia med et to-ukers språkkurs i Ulaanbaatar. Der fikk jeg tid til å bli kjent i den største byen i landet.

Det er en del museer og andre severdigheter i Ulaanbaatar, og jeg besøkte en del av de enten alene eller med andre, som blant annet språklæreren min.

   

Livet i Khovd

Så flyttet jeg bort fra den store byen til Vest Mongolia, til Khovd. Det er et helt annet slags sted. Ikke så mye grønt som det er i Ulaanbaatar. Khovd er omgitt av stepper og ørken.

Det er grønt langs elven, men resten er egentlig brunt hele året. Trær vokser langs elven og i byen, men ikke noen andre steder. Jeg har vært i Khovd før med Fjellheim Bibelskole, så jeg viste hvor jeg skulle og ble ikke overrasket.

   

Skolen begynte straks etter at jeg kom til Khovd. Den er på tomten til NLM, rett ved siden av NLM-Mongolias hovedkontor. Jeg syns det er fint å ha et eget skolebygg og ikke trenge å bruke et hjem som klasserom. Nå er det, også for barna, forskjell mellom skolen og hjemme, og det er lettere å skille mellom dem.

De har vanlige skoledager, fra halv ni til kvart over to. Peder, som er rektoren på skolen, og jeg er til stede alle dager mens Åshild, moren til barna, kommer på skolen to ganger i uka for å undervise det yngste barnet.

Det å undervise barn er noe veldig interessant. Å dele kunnskap og å se dem lære av det og huske det, det er fint.

   

I tiden jeg har bodd her til nå, har vi vært på forskjellige turer. Så har vi vært på fjelltur og også på kanoturer. I slutten av september besøkte jeg ørnefestivalen i Ulgii. Det var en opplevelse: mange ørnejegere med hest, fine klær og en ørn på armen.

På festivalen var det en del forskjellige konkurranser. Blant annet konkurrerte de med pil og bue, kamelløp, å kalle på ørnen fra en så stor avstand som mulig og en lek hvor to ryttere sammen hold en geitekropp, og skulle prøve å trekke det ut fra hendene til den andre.

  

Tur til innsjøen Har-us nuur. Foto: Bjørn Olav Sørhus.

   

Den lokale kirken

 NLM har kontakt med den mongolsk Lutherske kirken i Khovd. Den er ikke stor, men de har veldig mange aktiviteter for barn. Så har de en sportklubb og et "etter skolen"-program, hvor de kan komme til kirken og få litt ekstra undervisning og hjelp med lekser. Begge blir godt besøkt og mange av barna kommer også på søndag til møte i kirken, og tar med venner.

I tillegg er Peder og jeg med på en engelskklubb, hvor ungdommer kommer for å lære og å praktisere engelsk.

   

Det finnes også en liten forsamling for en minioritetsgruppe i Khovd under denne kirken. Den samler seg i en liten huskirke eller hjemme hos lederne.

Selv om de er få, og det kommer kanskje fem eller seks personer på møtene til vanlig, arbeider også de mye blant barn. De organiserer barnegrupper i forskjellige hjem hver lørdag, hvor barna får høre om Jesus og det han har gjort for oss.

  

Framtiden

Av og til savner jeg den norske grønne skogen, men da minner jeg meg selv på at det er så mye fint her også. Til nå har det vært fantastisk å bo i Khovd, og jeg er glad at det er mange måneder igjen, og håper det blir like bra, eller bedre ...


Dagens bibelsitat

Fil 2:4 Ingen må bare se på sitt eget, men enhver må også ha de andres gagn for øye.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.