> NLM / Internasjonalt / Stor-Kina / Nyheter / Tilbake til røtteneTilbake til røttene

Varm velkomst i Laohekou. Foto: Per Gunvald Haaland

-For noen år siden var jeg i Norge og fikk besøke noen misjonærer og misjonsvenner. Da gikk det opp for meg at det faktisk var langt fra Norge til Hong Kong, og enda lenger for misjonærene som reiste til Kina. Om jeg får muligheten til å reise til Norge igjen, vil jeg gi en klem til alle norske misjonsvenner som takk for at misjonærene kom!

Gamlefeltet

Slik uttrykker ei av deltakerne på turen som NLMs samarbeidskirke Hong Kong & Macau Lutheran Church (HKMLC) arrangerte i august. Det er siste kveld på turen med vitnesbyrd og takkestund.
I forbindelse med 500-års jubileet for reformasjonen har mange kirker arrangert turer til Tyskland og Martin Luthers historiske steder. Ledelsen i HKMLC var imidlertid usikre på hvor mange som ville ta seg råd til en slik tur. Derfor ønsket de heller en tur til sin egen kirkes historiske røtter i Kina. Kirken i Hong Kong føler sterkt tilknytning til NLMs «gamlefelt» i Henan og Hubei hvor misjonærene kom fra da de ankom Hong Kong i 1949/50.

Historisk sus

I løpet av fem dager var gruppa på rundt 30 personer innom det teologiske seminaret i provinshovedstaden Zhengzhou i Henan provins, og besøkte flere menigheter med historiske røtter til de første misjonærene. I Nanyang by (Henan) er misjonærboligen restaurert og inneholder en liten utstilling og mange bilder fra misjonens tid. Det var ekstra spesielt for flere av deltakerne, som kjente både sønn, sønnesønn og oldebarn til Olav Espegren som var med å etablere den første misjonsstasjonen i byen i 1904. Det var også imponerende å høre om det store arbeidet som drives i dag. Kirka har et eget gamlehjem og driver mye oppsøkende virksomhet som blir satt pris på i lokalsamfunnet. Tre tusen kommer på de tre søndagsgudstjenestene.

Det var også historisk sus da gruppa gikk langs elvebredden i byen Laohekou i Hubei provins. Det var her Johannes Brandtzæg gikk i land i juli 1892 for å lete etter et område for misjonærene å starte opp arbeidet. Laohekou ble hovedsete for alt misjonsarbeid til NLM i Kina.
De lokale kristne tok imot brødrene og søstrene i Hongkong med åpne armer. Sang og bønner ble delt, og Guds ord forkynt. Det ble delt både gleder og sorger og vennskapsbånd knyttet.

Ikke anledning til å ta imot

-Dersom ikke misjonærene hadde kommet til disse stedene, hadde de ikke fått anledning til å ta imot evangeliet, sier Yeung Kit Fan i Hongkong-gruppa. -Når jeg tenker meg om, så hadde kanskje ikke jeg selv heller vært kristen hadde det ikke vært for misjonærene som møtte meg i Hongkong, fortsatte hun tankefullt. -Tenk så heldig jeg her!


Stedlig representant

 

Dagens bibelsitat

Heb 4:12a For Guds ord er levende og virksomt og skarpere enn noe tveegget sverd

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.