> NLM / Internasjonalt / Japan / Nyheter / Selvmordstallene i Japan går nedSelvmordstallene i Japan går ned

Foto: Marius Bergersen

Mange nordmenn forbinder Japan med svært høy selvmordsrate. Men de siste årene har antallet gått jevnt nedover – og kirken kan være en kilde til hjelp for japanere i en vanskelig livssituasjon.

Jeg abonnerer på The Japan News, som er den engelske avisen til Yomiuri Shinbun, en av Japans store aviser. 20. januar var det en artikkel på forsiden om selvmord i Japan med fersk statistikk fra 2017. Tenk, antall selvmord har gått ned 8 år på rad!

      

   

Begge foto: Kari Opperud

    

Mindre skolepress

I Norge har Japan i årevis vært kjent for at ungdom tar livet sitt i Japan pga. skolepress. Det er nok en tankegang som er utgått på dato. I dag er det skoleplass til alle – faktisk strever mange private skoler og universiteter med å fylle opp plassene.

Ungdom under 19 nevnes riktignok til slutt i artikkelen som den eneste gruppen som har hatt en økning. Forklaringen som oppgis er «skoleproblemer».

Utfra et generelt inntrykk fra nyhetene vil jeg tro at det betyr mobbing eller fysisk avstraffelse – det har vært flere sjokkerende slike saker i nyhetene de siste årene. Ofte er skolene og de kommunale skolemyndigheter trege til å innrømme at de har problemer.

     

Japanske ungdommer opplever mindre skolepress. Foto: Marius Bergersen

      

Voksne menn

Det er menn som topper statistikken, de utgjør 70 % av de som begår selvmord. Men likevel: I 2017 var det under 15 000 menn som tok livet sitt. Det er 22 år siden sist at det var så «få».

I 2003 var selvmordstallet høyest: 34 427 personer. I 2017 var tallet redusert til 21 140 – altså en reduksjon på hele 40 %! Ellers blir det poengtert at det er flere selvmord på landsbygda enn i byer.

Artikkelen kommenterer nedgangen av antall selvmord. Japans økonomiske situasjon er forbedret. Kommuner og diverse grupper har arbeidet hardt for å redusere antallet selvmord, og det har båret frukt.

     

Det skjer flere selvmord på landsbygda. Foto: Marius Bergersen

    

Flere grunner

Arbeidsløshet og overarbeid oppgis som grunner til selvmord. Men mange blir også utslitt av å ta seg av gamle og pleietrengende foreldre eller funksjonshemmede familiemedlemmer.

I følge 2017-statistikken utgjorde helseproblemer, inkludert depresjon, 70 % av tilfellene, mens økonomi og familieproblemer hver utgjorde 20 %. Arbeidsrelaterte problemer utgjorde 13 %. Disse tallene betyr vel at diverse problemer gikk på helsa løs.

   

Vanskelig å sammenligne

Noen ganger spør jeg meg selv: Er det prosentvis flere selvmord i Japan enn i Norge? Det er umulig å sammenligne, tror jeg. I Norge er det store mørketall, og selvmord er et tabuemne. I Japan er det mer offentliggjøring av tall. De fleste legger igjen en beskjed om hvorfor de ønsker å forlate dette livet, og det blir da offentliggjort i media i for eksempel mobbesaker.

Da jeg bodde i fiskerlandsbyen Nima i Shimane fylke, ble jeg rystet over høye selvmordstall der i området. Den store gruppen var menn i 40–50-årsalderen. Også kommuneansatte var det sjokkerende mange av, noe det ble folkesnakk av.

    

Voksne menn topper statistikken. Foto: Marius Bergersen

     

Hatt mange samtaler

I årenes løp har jeg hatt en del samtaler med folk som hadde planlagt å gjøre det slutt, men som kontaktet kirken/meg i stedet. Noen ganger er jeg blitt vekket av telefon fra fortvilte mennesker om natten.

Senest i fjor en gang var det en person som satt med pillene foran seg, som fikk det for seg at jeg kanskje fortsatt hadde samme mobiltelefonnummer som før. En person jeg ikke hadde truffet på flere år.

Jeg satt i senga, godt inntullet i min norske dundyne, og lyttet til vedkommende i nesten to timer godt over midnatt. Neste formiddag fikk jeg en melding på telefonen: «Takk for at du lot deg forstyrre i natt. Takket være deg lever jeg i dag.»

De erfaringene jeg har stemmer med statistikken fra 2017 og kommentarene i artikkelen: Problemer i jobbsammenheng eller familien, mobbing – eventuelt kombinert med depresjon.

    

Jesus kan hjelpe

De fleste japanere som oppsøker en kirke, gjør det fordi de har et problem. Jeg har fått oppleve mange ganger at møtet med Bibelen og Jesus hjelper mennesker over kneiken og gir ny livslyst!

   

Foto: Marius Bergersen

     

Jesu ord i for eksempel Matt 11,28 har hjulpet mange japanere:

Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, og jeg vil gi dere hvile. 

Men de som tar kontakt fordi de er i krise, trenger også en menneskelig medvandrer på livsveien. De trenger mer hjelp enn forkynnelse fra prekestolen.

Flere ganger har jeg fulgt noen til psykiater. Da har jeg alltid opplevd at psykiateren forholder seg til meg som en annen form for fagperson, og at vi sammen kan være til hjelp. Å følge opp folk i krise er tidkrevende, men meningsfylt!

     

Opprinnelig publisert på Kari Opperuds blogg.


Stedlig representant

Stedlig representant

Japan

078-221-8366

090-7889-1802

Dagens bibelsitat

Jak 1:5 Men om noen av dere mangler visdom, da må han be til Gud – for Gud gir alle, villig og uten bebreidelse – og så skal han få den.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.