> NLM / Internasjonalt / Japan / Nyheter / Landet hvor julekyllingen borLandet hvor julekyllingen bor

- Jula betyr stevnemøte, kommer det kjapt fra Aika Kawahara og Aoi Tsuruya. Spørsmålet var hva jula handler om. I Japan er ikke svaret deres langt fra sannheten.

15-åringene fniser som femtenåringer gjør i hele verden, mens de prøver å gi et mer utfyllende svar. Men det er ingen tvil om at julaften er den store kvelden for stevnemøter for både tenåringer og voksne i Japan. Hvert eneste hotellrom er leid ut, enten til venner som holder fest sammen, eller til forelskede par som søker den perfekte, romantiske kvelden sammen.

 

- Men vi har ikke kjærester, så det er ikke sikkert vi skal ut, sier Aika. Aoi legger raskt til at det ikke gjør så mye. De skal ha det gøy likevel.

 

- Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre ennå. I fjor hadde vi fest med noen venner. For mange er jo julaften familietid også, så kanskje jeg feirer sammen med mamma og pappa.

 

Kristendommen?

Så fort Halloween er over pyntes butikker og gater i Japan til jul. Med blinkende lys, juletrær og store plakater med Happy Xmas, er det komersielle på sitt sterkeste. Men ikke alle reflekterer over hvor tradisjonene og høytiden kommer fra.

 

- Hvis jeg sier ordet kristendom, finnes det en kobling til jula?

 

- Kristendom…? Aika ser bort på Aoi for å få hjelp. Forgjeves. Ordet gir ingen mening, selv om de føler de kanskje har hørt det før. Etter flere stikkord - “Gud, religion, Jesus” - lyser Aika plutselig opp.

 

- Jesus har jeg hørt om i julesanger på radioen. Men så mye mer vet jeg ikke, sier hun mens Aoi ikke kan annet enn å nikke seg enig.

 

Julekylling

Utsyn møter jentene i Kobe, på fast food-kjeden Kentucky Fried Chicken, populært kalt KFC, hvor de spiser lunsj og gjør lekser. På spørsmål om det finnes noen sammenheng mellom jula og denne restauranten, er svarene betraktelig sikrere.

 

- Ja, kylling er jo julemiddag, sier de med et smil, og viser at her er de sikre på å ha truffet blink. Når journalisten antyder at dette først og fremst er et japansk fenomen blir de igjen litt satt ut.

 

For på imponerende vis har KFC klart å etablere seg som Den Store Julerestauranten i Japan. I et land hvor man så å si aldri spiser lammekjøtt, og hvor små kjøkken gjør det vanskelig å tilberede hele kalkuner, er det kanskje ikke helt unaturlig at kyllingen blir nærmeste utvei. Så i dette landet hvor julekyllingen tydeligvis bor er det ikke mulig å få bord på KFC den 24. desember uten å ha bestilt lenge i forkant.

 

Barndomsminner

Både Aika og Aoi har mange juleminner fra barndommen. Og stort sett høres det ut som scener fra amerikanske julefilmer; Å våkne juledag med gaver i en sokk, eller å høre historier om hvor julenissen bor og at han følger med på hvor snill du er hele året. Mariah Carey jubler ut via stereoanlegget at alt hun ønsker seg til jul er deg - og bare deg.

 

- Det er klart jeg er glad i jula. Pynten er så søt og romantisk. Og så får jeg jo gaver, sier Aika med et fnis. Hun innrømmer samtidig at hun ikke gir mange gaver selv.

 
- Vi har en gavering i vennegjengen. Så én gave blir det i hvert fall, sier hun mens hun spiser resten av førjulskyllingen sin fra KFC og funderer på hva foreldrene hennes kjøper i julgave i år.


Stedlig representant

Stedlig representant

Japan

078-221-8366

090-7889-1802

Dagens bibelsitat

2Mos 20:3 Du skal ikke ha andre guder enn meg.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.