> NLM / Internasjonalt / Etiopia / Nyheter / Livets venteværelseLivets venteværelse

Noen av kvinnene ved Maternity Waiting Area. Foto: Birgitte Elmkvist Madsen

Koibe helsesenter i sørvest-Etiopia hjelper gravide og fødende kvinner, og mange liv reddes hver uke.

Hvis du kommer til helsesenteret i Koibe i det sørvestlige Etiopia, vil du bli ønsket velkommen av 10-15 gravide kvinner.

De strutter med sine mer eller mindre gravide mager, mens de hygger seg i «Maternity Waiting Area-familien».

  

De sitter på gresset og praten går løst. Noen ordner håret, andre hekler og noen sitter bare og nyter ventetiden.

Jo, de har det godt på Maternity Waiting Area (MWA) i Koibe. Kvinnene er glade for den muligheten de har fått til å komme og føde på helsesenteret.

  

Vanskelige forhold

Foto: Birgitte Elmkvist Madsen

Det er nå drøyt to år siden «Reducing Maternal Mortality»-prosjektet (RMM) hjalp Koibe helsesenter i gang med komplisert fødselshjelp, og det ble mulig å utføre keisersnitt der.

Før det hadde de svært få fødsler på helsesenteret, og hvis det minste problem oppstod måtte kvinnene reise til sykehuset i Jinka. Det kunne være alt annet enn lett, siden veien til og fra Koibe ikke er særlig gode, spesielt ikke i regntiden.

  

Så var da også mange av kvinnene som kom til Jinka Zonal Hospital fra Male i en forferdelig tilstand.

Det var mange som kom dit med voldsom infeksjon og et dødt barn i magen. Å, så oppgitte vi har vært over situasjonen der!

  

Enorm økning

Men nå ser tingene annerledes ut. Nå har de mulighet til å få hjelp i Koibe, og svært mange kvinner kommer til helsesenteret for å føde. Det har nærmest vært en eksplosjon i antallet kvinner som føder der.

– Vi har hatt nesten 50 fødsler denne uka, fortalte en sliten Belete oss, sist vi var på besøk i Koibe. Hun er helseoffiser og ansvarlig for fødselshjelpen på helsesenteret.

  

I 2013 har de hatt 448 fødsler, hele 371 fødsler mer enn forrige år! Kvinner og familier i Male får virkelig hjelp, og det er fantastisk å se.

   

Foto: Birgitte Elmkvist Madsen

 

For liten plass

De har bare ett problem, forteller Belete. Det er ikke plass til alle kvinnene som kommer og gjerne vil bo der.

– Vi har bedt helsearbeiderne i distriktet om ikke å sende de gravide hit før de når uke 38, for ellers får vi for mange kvinner, sier hun. – Det kommer fremdeles flere enn vi har plass til, og vi har vært nødt til å ta i bruk en lagerbygning som venteområde for de gravide.

   

En lagerbygning har blitt tatt i bruk som venteområde. Foto: Birgitte Elmkvist Madsen

 

Vil gjøre mer

I Koibe har de et ønske for det nye året. De håper å bli i stand til å bygge ut venteområdet, så alle de kvinnene som har bruk for det og ønsker det, kan komme og bo der den siste tiden før fødselen.

 

Fra RMM-prosjektets side er vi takknemlige for å få lov til å være med på å skape en slik forandring som bidrar til det vi så gjerne vil, nemlig at færre kvinner dør i forbindelse med graviditet og fødsel.

Og tusen takk til alle dere hjemme i NLM, som har vært med på dette gjennom penger og forbønn! Vi kunne ikke gjort det uten deres hjelp – må Gud velsigne dere rikt.

 

Les mer om arbeidet med å redusere mødre- og barnedødelighet i Etiopia.


Stedlig representant

Stedlig representant

Etiopia

+251 (0) 934441519

Dagens bibelsitat

Åp 3:20 Se, jeg står for døren og banker. Om noen hører min røst og åpner døren, da vil jeg gå inn til ham og holde nattverd med ham, og han med meg.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.