Misjon gjennom animasjon

Foto: Roger Gihlemoen

Roger Gihlemoen skulle bare ha et lite animasjonsprosjekt mens kona gjorde den egentlige misjonærjobben – men nå er animasjonsfilmene Urithi Wa Adamu en storproduksjon.

Fakta:

  • Urithi Wa Adamu betyr Arven etter Adam.
  • Fem animasjonsfilmer som tar for seg bibelhistorien fra syndefallet frem til Jesu død og oppstandelse.
  • Alle filmene er spilt inn på Swahili.
  • Filmene blir laget ved hjelp av motion capture. Vi ser hva skuespilleren gjør, men ikke hvem de er.
  • En skuespiller kan da styre mange animasjonskarakterer.
  • Filmene har vært i produksjon siden oktober 2016, og opptakene ble gjort i april og mai 2017.
  • Filmene støttes av NLM og Norea.
  • Filmene skal være i produksjon i Tanzania frem til juli 2019.

Det er både spennende og skremmende tider vi lever i. Samtidig som vi ser at friheten til folk i Tanzania sakte men sikkert forsvinner og vi nærmer oss det samme styret som vi har i Kina eller andre ett-parti stater, ser vi også at vi kan nå ut til stadig flere folk gjennom massemedier.

Folk piratkopierer filmer og selger de billig videre, og tilogmed nomadene fisker frem en smarttelefon for å høre radio eller se på video. Så vi ser viktigheten av å bruke internett og forsøke å nå ut til folk, mens vi enda har frihet til dette.

    

Stor produksjon

Det skjer mye spennende med filmprosjektet «Arven etter Adam». Vi har akkurat produsert vår andre sang, og vi har veldig høyt produksjonsnivå. Fire av misjonærene i Kenya sang faktisk Datooga-stammesang som bakgrunn i denne sangen, og det gikk overraskende bra. 

Vi har også tre andre sanger i produksjon og et radioskuespill for barn, alt produseres samtidig. Bildeproduksjonen er i gang, og de første bildene fra filmen ser veldig fine ut.

       

Det ryker av Gud

Det å lage film krever veldig, veldig mye forberedelse, spesielt siden vi lager animasjonsfilm. Det å lage en figur som kan bevege seg, er litt som å lage en maskin.

Alt må passe sammen – hvis Adam løfter armen, må musklene bevege seg etter, hvis han bøyer seg frem burde magen falle frem, hvis det blåser burde håret hans blafre litt. Alle disse tingene er på plass nå, og det ser veldig bra ut.

Men det er stadig ting å ta tak i. Hva med Gud. Hvordan skal han se ut?

Jeg ender etter litt prøving og feiling på en skikkelse innhyllet i røyk. Og så gjelder det å gjøre det smakelig, så det ikke ser ut som om Gud svetter så røyken står i været, eller at det ser ut som om han lekker frostvæske.

Det tar tid, men det blir bra, og jeg tror at vi helst burde lage noe som er så bra at det konkurrerer med andre ting i vår tid, så folk gidder å bruke tiden sin på å se dette.

  

Puslespill

Nå jobber jeg med å lage Edens hage, alt er laget i resirkulert metall eller andre ting du får kjøpt på markedet her i Tanzania. Det er mye jobb, men heldigvis føler jeg at jeg har hjelp på flere måter. 

En brite som ikke har arbeidstillatelse, men oppholdstillatelse, jobber gratis for meg for ikke å bli gal av å ikke ha noe å gjøre. Han er ikke kristen, men liker konseptet, jobben og historien. 

Og plutselig fikk jeg penger til å kjøpe meg en grassalt dyr datamaskin som jeg skal montere vannkjøling i. Den skal spytte ut ferdige bilder til filmen. Og slik har jeg mange eksempler på at sakte men sikkert faller alle brikkene på plass.

  

Noen ganger angrer jeg

Jeg har ofte tenkt «hva er det jeg har gjort?» 

Dette prosjektet skulle bare være et lite animasjonsprosjekt for å bruke tiden til noe fornuftig, mens kona mi gjorde den ekte jobben som redaktør i Soma Biblia. 

Og så kom pengestøtten, og så ble opptakene så bra, så ble sangene så bra, så kom det frivillige folk, så kom penger til dyr datamaskin, og plutselig sitter jeg i en kjempestor produksjon.

Da føler jeg meg liten.

Jeg møter så mange folk i misjonssammenheng med kloke hoder, som er så gode til å organisere og tenke fremover. Folk som kan se på en graf og nikke og si noe om den politiske situasjonen. Jeg er i all hovedsak god til å drømme og tegne. Det blir spennende å se hvor dette ender.

  

Du kan følge Urithi Wa Adamu på Facebook for å få jevnlige glimt fra produksjonen.


Today's Quote

Joh 13:15 For jeg har gitt dere et forbilde, for at også dere skal gjøre slik som jeg har gjort mot dere.

Share


This site uses cookies. Read more about cookies here. Do not show this message again.