> NLM - The World for Christ -... / Internasjonalt / Etiopia / Nyheter / Mor og barn verdsettes i EtiopiaMor og barn verdsettes i Etiopia

Alle foto: privat

Som travel lege i utlandet, uten rett på norsk mammapermisjon, måtte jeg tilbake i jobb noen få uker etter at jeg fikk barn. Heldigvis arbeider jeg på et etiopisk sykehus som forstår behovene til nye foreldre, skriver Sara Janne.

Jeg er trøtt. Mye mer enn jeg hadde forestilt meg. Og stresset. Jeg er nybakt mor som prøver å balansere det å være mamma med en givende, men stressende jobb. Jeg jobber som lege i Etiopia og trives godt med det. Men …

I Norge er vi heldige som har en stat som tar godt vare på nye foreldre. Permisjonsordningen er en av de beste i verden. Den norske stat vet å verdsette familier og forstår alvoret i å investere i velferden til et barn helt fra fødselen.

Slik er det ikke overalt. Dette vet jeg godt fordi jeg har bodd store deler av livet mitt i USA. Der er du heldig om du kan skrape sammen de usle feriedagene dine (ofte maks to uker) pluss litt ubetalt fri. Seks uker til sammen er en bra deal. Og det er vanlig med barnehageplass fra ungen er bare få uker gammel.

Slik er det ikke i Etiopia.    

    

Prioriterer mor og barn

Tilstandene i Etiopia er kanskje ikke helt slik som de er i Norge, men de er mye bedre enn USA. Dette er et land hvor de er glade i barn. Og kanskje nettopp fordi barnedødeligheten fortsatt er høy, prioriteres morens tid med sin nyfødte så høyt.

En nybakt mor blir servert grøt og varm drikke som er proppfull av kalorier. Dette skal hjelpe med melkeproduksjonen hennes, slik at den nyfødte er sikret trygg næring. (Alternativet, å blande melkeerstatning eller kumelk med skittent vann, er både dyrt og farlig).

Dette rike kostholdet medfører at kvinner ofte legger på seg mer etter fødsel enn før. Dette kan være med på å gi en kvinne et lite overskudd når hun skal tilbake til vanlige rutiner som ofte innebærer fysisk tungt arbeid – i hvert fall blant landsbykvinnene jeg ser på sykehuset.

Men mest imponerende er tradisjonen med at en ny mor skal forbli sengeliggende en god stund, opptil 30 dager hvis hun føder en sønn, og 60 dager hvis det blir en jente. Dette er visst basert på en tolkning av 3. Mosebok kapittel 12.

Hun skal ikke lage mat eller gjøre noe husarbeid. Hun skal kun fokusere på barnet sitt.

  

Forståelsesfull arbeidsplass

Selv om jeg har en fantastisk ektemann, fikk jeg ikke de fulle 30 dagene. Og siden jeg har bodd for lenge i utlandet, har jeg heller ikke krav på norsk mammapermisjon.

Jeg var derfor tilbake i jobb etter sju uker. Dette høres kanskje litt sprøtt ut for mange nordmenn, men det er en realitet for mange kvinner rundt omkring i verden. Og jeg, som regner meg selv som nesten-amerikaner, var innforstått med denne ordningen lenge før jeg ble gravid.

Men for å sitere Cardi B, en amerikansk artist som nylig fødte en datter: “I think I underestimated this whole mommy thing.” Jeg tror jeg undervurderte hele denne greia med å bli mor.

Jeg er derfor ekstra heldig som jobber på et etiopisk sykehus med god forståelse for krav til nye foreldre.

Vi bor rett ved siden av sykehuset, og jeg kan lett dra hjem og amme når det er behov for det. Ansvaret mitt har også blitt endret litt, slik at jeg lettere kan være tilgjengelig hjemme når det trengs. For en som var vant til amerikanske tilstander, er dette ren luksus.

  

Guds kraft

På kontoret til mannen min henger det et bibelvers på veggen, som noen finske utsendinger hang igjen for ti år siden. For meg har dette bibelverset gitt meg mye styrke i en travel og hektisk hverdag:

Alt makter jeg i ham som gjør meg sterk. (Filipperne 4,13)


Stedlig representant

Stedlig representant

Etiopia

+251 (0) 934441519

Today's Quote

Jes 54:10a For fjellene kan vel vike, og haugene rokkes, men min miskunnhet skal ikke vike fra deg.

Share


This site uses cookies. Read more about cookies here. Do not show this message again.